1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Близо 300 вида месни продукти по стандарта „Стара планина” вече се предлагат на пазара

Близо 300 вида месни продукти по стандарта „Стара планина” вече се предлагат на пазара

В България до края на август фирмите за преработка на месо са били 331 на брой

64 предприятия от месния бранш произвеждат продукти по утвърдения стандарт от Националната ветеринарномедицинска служба „Стара планина”, каза директорът на Дирекция „Държавен ветеринарномедицински контрол” (ДВСК) д-р Любомир Кулински. Близо 300 на брой са видовете месни продукти на различните фирми, които се предлагат вече на пазара по „Стара планина”. В сайта на НВМС почти ежедневно се вписват предприятията, получили разрешение за производство по стандарта. Средно предприятията заявяват, че искат да произвеждат по четири-пет вида месни продукта.

В предприятията проверките за „Стара планина” се правят след като собственикът подаде писмено заявление в съответната регионална служба кои групи продукти по утвърдения стандарт иска да произвежда. След това директорът на регионалната служба в 7-дневен срок издава заповед и комисия от инспектори от ДВСК отива на място в предприятието за проверка. „Тяхната основна работа е, първо, да проверят дали даденото предприятие има необходимото технологично оборудване за производството на тези групи продукти, дали има необходимата готовност като документация и като системи за самоконтрол. Едва след това комисията дава становище”, обясни д-р Кулински.

В България до края на миналия месец фирмите за преработка на месо са били 331 на брой, към бройката се включват обаче и 103 кланици, които също са вид месопреработвателни предприятия, посочи Кулински. Фирмите, решили да произвеждат по стандарта, не винаги са от големите предприятия. Кандидатстват и малки фирми за един-два продукта по стандарта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.