1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Близо 600 търговци от Кюстендил са се отказали да използват найлонови торбички през 2011 г.

Близо 600 търговци от Кюстендил са се отказали да използват найлонови торбички през 2011 г.

В обектите се предоставят торбички от разградим полиетилен

587 юридически лица са подали декларации в община Кюстендил, че няма да използват торбички от неразградим полиетилен през 2011 година. Надя Каратова, зам.-кмет по икономика и финанси в община Кюстендил съобщи, че за миналата година декларациите са били 842 броя, предаде Агенция "Фокус"

„Разликата се получава поради факта, че през 2009 година са подавани декларации и от автосервизи и други обекти, в които не се осъществява продажба на стоки. Надявам се, че тази година фирмите са били по-прецизни и декларациите са подавани само от хората, извършващи продажба на стоки”, заяви Надя Каратова. Тя посочи, че в икономическия отдел на община Кюстендил се прави сравнение между подадените декларации, през 2009 година, и неподадените през тази година, след това ще бъдат извършени и проверки в търговските обекти, които през тази година не са подали декларация. Освен това през цялата година е извършван мониторинг за това дали търговците наистина продават стоките си в разградими торбички.

Проверките са показали, че в обектите се предоставят торбички от разградим полиетилен. До този момент няма търговски обект, който е да е заплатил високата такса, определена от Общински съвет-Кюстендил, касаеща продажбата на стоки в найлонови торбички. В случай, че търговец не подаде декларация и извършва продажба на стоки в торбички от неразградим полиетилен, той трябва да заплати такса от 3000 лева на 1 кв. м търговска площ за града и 1000 лева на 1 кв. м за селата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.