1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Блокират вноса на зеленчуци на занижени цени

Блокират вноса на зеленчуци на занижени цени

В момента често плодове и зеленчуци се внасят от Турция и Македония

Вносът на домати и дини по 2 стотинки ще бъде спрян, заяви по Дарик радио министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това ще стане със специална нова наредба, която вече се подготвя, стана ясно от думите му.

В момента често плодове и зеленчуци се внасят от Турция и Македония на много занижени цени. Това удря България по две направления.

Първо ДДС се плаща върху нереално ниските цени на земеделската продукция и се ощетява хазната, и второ - страдат българските фермери, които не могат да бъдат конкурентни на пазара. Идеята на земеделското министерство е вносът на плодове и зеленчуци на изключително ниски цени да бъде блокиран.

Това може да стане с въвеждане на нещо като минимални прагове на цените при внос или изискване да се докаже, че обявените във фактурите цени са реални. В момента схемата за укриване на ДДС е много лесна. Доматите и дините се внасят от Македония и Турция на изключително ниски цени и върху тях се плаща ДДС. След това зеленчуците се продават, сякаш е са произведени от фермери в България. Така не се плащат никакви допълнителни данъци. Всички дини, които се продават, имат надписи, че са от Любимец, от Харманли, а реално са вносни.

Псевдоземеделските производители имат по 250 кв. м земя, от която по документи излиза, че произвеждат 4-6 тона дини, което е невъзможно. Затова данъчните започнаха акции срещу най-големите зеленчукови борси в страната.

Провежда се постоянен контрол на входа и на изхода на борсите за плодове и зеленчуци. Проверяват се документите за произход на стоката и цената й. Така ако стоката се внесе за броени стотинки, а след това се продава за няколко лева, ще трябва да се плати ДДС върху разликата, а търговецът ще трябва да внесе в хазната и данък върху печалбата си/standartnews.com.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.