1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Борсовите цени на олиото падат

Борсовите цени на олиото падат

Анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

 

Цената на олиото продължава да пада на борсите и тържищата през изминалата седмица, но това не се отразява на етикетите в магазините и разликата между цените на едро и дребно стига до левче. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Според борсовата информация цената на едро на олиото е достигнала до 2.87 лв. за еднолитрова, докато седмица по-рано същата разфасовка се е търгувала за по 2.94 лв. а през август стойността му е надхвърляла 3 лв.

В търговската мрежа цените са между 3.50 и 4 лв. за литър и се задържат на тези нива независимо от добрата слънчогледова реколта и прогнозите за спад на цената на маслодайната суровина.

С две стотинки е поевтинява и захарта на борсите, достигайки нива от 1,.50 лв./кг на едро. Брашно тип 500 също паднало със стотинка и вече върви по 0.81 лв./килограм. Яйцата също понижават цените си до 17 ст. бройката на едро.

Цената на ориза, която през юли наближи 4 лв./кг на дребно, но после се понижи значително до цени между 3 и 3.50 лв., сега се покачва на борсата с три стотинки до 2.55 лв./кг.

Повишение на цените се отбелязва при месата и кашкавала. Замразените пилета се продават с 0.3 на сто по-скъпо - средно по 3.91 лв./кг, а шпековият салам е поскъпнал средно с 3.4 на сто - до 9.60 лева за кг.

С два процента са поскъпнали борсовите цени на кашкавал "Витоша" до 9.23 лв./кг, а кравето сирене се понижава с 0.14 на сто - до 4.48 лв./килограм.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.