1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България ще настоява за въвеждане на стандарти

Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България ще настоява за въвеждане на стандарти

БКИХСБ обединява производители с над 80 % от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас

Няма достатъчно качествена пшеница, която да осигури направата на хляб без подобрители. Това е позицията на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, след като  се запозна с официалния доклад за реколта 2010 на Националната служба по зърно и фуражи към Министерството на земеделието и храните.

Качествената пшеница добита през 2010 година възлиза на 5,4 % от общия обем на реколтата или около 203 000 тона, се казва в доклада. В тази цифра е включена пшеницата с качество от първа и втора група. Добитото зърно ще бъде досататъчно за производството на около 140 000 тона брашно, от което могат да бъдат направени 280 милиона броя  хляб от 700 грама. Пак по данни на официалната статистика средното дневно потребление на хляб у нас е 285 грама на човек от населението.  Проста сметка показва, че трябва да бъдат осигурени около 3 милиона хляба на ден и  качественото брашно ще стигне за не повече от 90 дни.

Според експрите на земеделското министерство  пшеница с добри показатели се води и тази от втора Б и част от трета група. Тя обаче не съдържа достатъчно количество глутен и за направата на хляба е нужно да се вложи и подобрител, който да повиши тези показатели.

Друг проблем, отчетен от експертите на земеделското  министерство е високия процент покълнали зърна. Като следствие от това добитото брашно ще бъде с повишена ензимна активност, което влияе пряко на качеството на хляба. За намаляване на тази активност е необходимо влагането на коректори  още на етап смилане. 

Поради тази причина Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България  ще настоява за въвеждане на стандарти по цялата верига зърно- брашно- хляб.

БКИХСБ   обединява производители с над 80 %  от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.