1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Браншовият стандарт за минимални изисквания към лютеницата ще бъде готов през септември

Браншовият стандарт за минимални изисквания към лютеницата ще бъде готов през септември

Възможностите за добавки ще бъдат ограничени

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци е почти готов с предложенията си за състава на браншовия стандарт за минимални изисквания към лютеницата. Това каза председателят на съюза Константин Ламбрев, предаде  Агенция „Фокус”. Браншовият стандарт за минимални изисквания към лютеницата ще бъде готов през септември.

Стандартът трябва да зададе минималното ниво за качеството на продукта. Това означава, че производителите ще могат да предложат разнообразни лютеници по този стандарт на пазара. Стандартът ще определя какво може и не може да се влага в лютеницата. Например е ясно, че лютеницата се прави основно от домати и доматено пюре, пиперки и пиперково пюре, но със стандарта ще бъде определено сухото вещество, което трябва да се формира от продуктите.

Възможностите за добавки ще бъдат ограничени. Те ще бъдат доближени до предишния стандарт, в рамките на един-два процента. Според съюза минималните изисквания за лютеницата ще изключват оцветители, консерванти, сгъстители над определен процент, изкуствени аромати. Оттам нататък ще се даде творческа свобода на производителите да правят различни рецепти с различни вкусови качества, обясни Ламбрев.

От съюза очакват да бъде сформирана последната работна група за окончателното оформяне на минималния браншови стандарт за лютеницата с представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и на научните среди – от Университета по хранителни технологии и Института по консервна промишленост.

Очакванията са през септември стандартът да бъде готов и да започне производството на лютеницата. Според Ламбрев е много важно да бъде направена и програма за мониторинг и контрол за спазването на минималните изисквания за лютеницата.

Трябва да се създаде методология, с която да се проверява дали наистина се произвежда лютеница по стандарта.

Доматеното пюре за лютеницата по стандарта не може да бъде само и единствено българско, защото това е нереално. „В момента в България българското пюре е по-малко от 10% от общото потребление. Основни производители на домати и доматени продукти в Европа са Италия, Испания, Гърция, Турция, а Китай е най-големият в света. Не само в България има много китайско пюре и в това няма нищо лошо. Такъв е пазарът, след като в последните 20 години успяхме да закрием тази част от консервната промишленост – сега е нормално да внасяме”, обясни Константин Ламбрев. С въвеждането на минимални изисквания целта е продуктът максимално да се доближава до познатата у нас традиционна лютеница.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.