1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашнените босове подбиват цената на пшеницата с фалшиви оценки за качеството й

Брашнените босове подбиват цената на пшеницата с фалшиви оценки за качеството й

2 млн. тона зърно ще бъдат изнесени спешно извън страната

 

Мелничарите и зърнопроизводителите отново се хванаха за гушите. Брашнените босове подбиват цената на пшеницата с фалшиви оценки за качеството й. Това твърди изпълнителният директор на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов. Изкупвачите фалшифицирали лабораторните тестове, за да вземат зърното на по-ниска цена. 22 стотинки е стойността, на която се изкупува житото в момента. Реалната му себестойност без печалбата на фермера е 33-35 стотинки, изчисляват зърнопроизводителите. Според тях стопаните трябва да слагат 20 на сто печалба, което значи, че килограм жито би трябвало да се купува за 40-42 ст. Толкова е цената на зърното в Европа, каза Христов.

2 млн. тона зърно ще бъдат изнесени спешно извън страната, са се договорили зърнопроизводителите. Заради богатата реколта те трябва спешно да реализират продукцията си извън страната, за да не падне още цената на житото. Турция, Гърция и Египет са страните, за които най-вероятно ще бъде изнесено родното зърно. Южните ни съседки търсят пшеница на цени между 44 и 55 ст. за килограм, каза Радослав Христов.

Разходите за засаждане на декар пшеница у нас са скочили от 85 на 110 лв. заради въвеждане на добри европейски практики. В същото време цената на зърното пада повече от двойно в сравнение с миналата година. Парадоксалното е, че въпреки ниските цени на зърното хлябът щял да поскъпва, казва Радослав Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.