1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното на едро и дребно леко поевтиня

Брашното на едро и дребно леко поевтиня

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,81 лв./кг

През периода на наблюдение (22 – 29 октомври 2014 г.) средните за страната цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) бележат леко понижение, докато тази в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходната седмица. Това показват данни на дирекция "Стратегии, анализи, планиране и пазари" на МЗХ.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,81 лв./кг, с 1,2% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,05 лв./кг (Варна). В единадесет от областните центрове се наблюдават седмични колебания на цените в диапазона от -10% до +6,4%, преобладаващо в посока надолу. Най-чувствителен спад се отчита в Хасково, а най-съществено повишение - в Сливен.

Средно за страната, през наблюдавания период цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги намалява с 2% на седмична база, до 0,98 лв./кг. Цените на продукти в тези обекти са в интервала от 0,84 лв./кг (Пловдив) до 1,09 лв./кг (Шумен). Седмични ценови изменения се регистрират в девет от областите, като при всичките е налице поевтиняване на брашното, в рамките на 2,1 – 7,7% (Пловдив).

В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 0,99 лв./кг (Пловдив и Варна) до 1,17 лв./кг (Разград). Промяна в ценовите равнища спрямо предходната седмица се регистрира само в област Бургас – понижение с 1,8%, което не дава отражение на средната стойност за страната и тя остава 1,05 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,38 лв./кг във Враца. Изключение прави област Варна, където цените на брашното в големите магазини са с 0,08 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,24 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,49 лв./кг. Подобно на ГТВ, цените на брашното в ДТО във Варна са по-ниски от тези на едро, с 0,06 лв./кг.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Разград - 0,20 лв./кг. Само в област Шумен цените на брашното в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, с 0,09 лв./кг.

Като цяло, през м. октомври 2014 г. пазарът на брашно тип „500” в страната е сравнително спокоен, с тенденция на леко понижение на цените на дребно в големите търговски вериги.

Към края на м. октомври средната цена на едро на брашното и тази на дребно в малките търговски обекти остават без промяна спрямо нивата отпреди един месец, докато средната цена на дребно в ГТВ намалява с 2%.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.