1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното поскъпва с 10 на сто след Нова година

Брашното поскъпва с 10 на сто след Нова година

Увеличението ще се отрази най-много върху белия хляб и "Добруджа", които са най-масови

 

Хляб по 19 стотинки скара производителите. Пазарджишкият завод е пуснал самуни на дъмпингови цени, които се разпространяват предимно в магазините от веригата "Хит", алармираха от Асоциацията на хлебопроизводителите.

Шефът на асоциацията Георги Попов заяви, че това е нелоялна конкуренция. Асоциацията ще сезира Комисията за защита на конкуренцията до края на седмицата. При средна цена от 60 ст. за 700 грама в Сопот например продават насъщния двойно по-евтино. В магазините масово се предлага хляб за 36 ст., което означава, че е доставен на търговеца за 28-30 ст., коментира още Попов. В Хасково има регистрирани 90 фурни. На пазара хляб продават още 110 нелегални търговци, които пекат в гаражи и мазета.

От Нова година брашното ще скочи с 10 на сто. За това се договориха мелничарите на национално съвещание миналата седмица. Според Христо Андреев, шеф на Асоциацията на мелничарите, цената на тон ще се увеличи с 20 до 30 лева. В момента на борсата брашното се търгува за 280-300 лева. Причината за скока е увеличението на пазарната цена на хлебната пшеница. Сега житото се търгува средно за 170 лв./т.

В началото на следващата година обаче държавата ще започне изкупуване на 150 хил. тона пшеница на по-високи от пазарните цени, а това допълнително ще оскъпи суровината, допълни още Андреев. Заради поскъпването на брашното цената на хляба ще скочи с 20%, прогнозира шефът на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов.

Средната цена за кило бял хляб е 80 стотинки. Увеличението ще се отрази най-много върху "Добруджата" и белия, които са най-масови.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.