1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бразилия и САЩ възстановяват търговията с говеждо

Бразилия и САЩ възстановяват търговията с говеждо

Америка спря доставките от южноамериканската страна заради епидемия от шап

Бразилия и Съединените Щати възстановяват търговията с говеждо месо, след като и двете страни бяха въвели взаимна забрана за внос. Бразилското ембарго беше наложено през 2003-та заради болестта "Луда крава", открита в американския щат Вашингтон. Америка спря доставките от южноамериканската страна заради епидемия от шап.

Взаимните забрани са отменени, след като Бразилия е адаптирала стандартите си за обработка на говеждо месо към американските изисквания. Болестта "Луда крава" отдавна не е наблюдавана вСъединените Щати. Въпреки това някои представители на държавни здравни институции и аграрни лобита се съмняват, че бразилската система за контрол на храните може да гарантира сигурността им.

"Не можем да си позволим да застрашим нашите животни, тъй като те са в основата на осигуряването на храна за население. Преди да приемем бразилския внос, трябва да сме сигурни, че всички рискове за здравето на говедата са премахнати", изтъкват от Националната асоциация на говедовъдите в САЩ. Според Световната организация за здравето на животните рисковете и в двете страни са минимални.

Организации на производители в Съединените Щати се опасяват пък от конкуренцията от Южна Америка. Тази година изкупните цени на говеждото месо са паднали с 15 процента, а вносът от Бразилия още повече ще утежни ситуацията, смятат фермерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.