1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бразилия с нов рекорд при износа на пилешко

Бразилия с нов рекорд при износа на пилешко

Производителите и преработвателите се надяват през 2024 да увеличат износа, разкривайки нови пазари и засилвайки присъствието си на вече съществуващите

През миналата година Бразилия регистрира нов рекорд при износа на пилешко месо, достигнал 5,1 милиона тона. Това са 6,8% повече, отколкото през 2022. В същото време експортът на свинско се е увеличил с 8,9 на сто до милион и 200 хиляди тона.
 
Статистиката показва, че през 2023 година производството на пилешко месо в южноамериканската страна е нараснало с 2,6% до 14,8 милиона тона. За тази година от бранша очакват ново увеличение на износа, като прогнозите са за нов рекорд.
 
В сектора на свинското месо също има положителни резултати. Производството е с плюс 2,3 на сто спрямо предходната година и е достигнало 5,1 милиона тона. Производителите и преработвателите се надяват през 2024 да увеличат износа, разкривайки нови пазари и засилвайки присъствието си на вече съществуващите. В помощ на Бразилия идват и намалелите доставки от важни конкуренти като Европейския съюз и Канада.
 
Засега все още няма данни за износа на бразилско говеждо месо през миналата година. До ноември експортът беше в размер на 2,2 милиона тона, съобщават от браншовата организация на износителите. През 2022 страната експортира общо 2,3 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.