1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брюксел ще следи търговските вериги за картели

Брюксел ще следи търговските вериги за картели

Комисията настоява пониженията на основните стоки и суровини, да се предават незабавно по веригата до крайния потребител

Брюксел ще следи за наличие на картелни споразумения сред търговските вериги за бързооборотни стоки в Европа. Това съобщи Ройтерс, цитирайки документ на комисията, с който агенцията разполага. ЕК възнамерява да наблюдава дистрибуторските вериги за хранителни стоки на континента, за да се избегнат ценови манипулации и други практики, които не са в полза на крайния потребител.

"Опитът показва, че на пазара за хранителни продукти е възможно да се създадат картели и че размерът им на база териториален мащаб е разнообразен", се казва в доклада на комисията.

В Брюксел искат да се затегне контролът не само върху търговските вериги, но и върху техните доставчици. В доклада на комисията се посочват редица търговски практики, които могат да увредят на потребителите. Сред тях са посочването на подвеждащи цени, които заблуждават клиентите, както и поставянето на едни и същи цени на стоки с различен грамаж. Като проблемна се разглежда и практиката за споразумения между доставчиците и производителите за препродажба на стоките до търговските вериги в определени ценови диапазони. Комисията има съмнения дори и за избора на работно време от страна на търговските обекти, коментира Ройтерс. Документът трябва да бъде представен от комисията следващата седмица.

Подобрение в начина, по който функционират дистрибуторските вериги, би помогнал да се запази покупателната способност на домакинствата, както и да се подобри конкуренцията между търговците на хранителни стоки и самите дистрибутори на тези стоки", коментират от комисията. Според Брюксел консолидацията на този пазар е донякъде положителен фактор, тъй като води до по-ниски цени в магазините. Трябва обаче регулаторите в отделните страни да следят на национално ниво дали консолидацията не пречи на конкуренцията.

Комисията настоява пониженията на основните стоки и суровини, които се наблюдават на световните пазари, да се предават незабавно по веригата до крайния потребител. Според Брюксел различията на националните пазари за хранителни стоки все още са твърде големи, за да се установи единна и ефективна регулация за всички участници на пазара.

Комисията е на мнение, че през следващите две години темповете на инфлация при основните храни ще се забавят. Трябва обаче да се следи за спекуланти на стоковите борси, тъй като според експертите те са основните виновници за рекордните котировки на храните и суровините, които бяха отчетени в началото на годината. Брюксел възнамерява да работи заедно с борсовите регулатори в Европа и особено в САЩ, където се търгуват голяма част от важните стоки като жито, соя и нефт. Очаква се първите резултати в координираната дейност между ЕК и регулаторите в тази насока да станат ясни към средата на следващата година. Оценката на комисията за движението на цените в глобален мащаб е, че котировките ще останат нестабилни през следващите 2 години./regal.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.