1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бялата кристална захар запазва цената си непроменена

Бялата кристална захар запазва цената си непроменена

По области, цените на продукта в големите супермаркети варират от 1,27 лв./кг до 1,70 лв./кг

Средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица. 

Средно за страната, цената на едро на захарта остава 1,21 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,08 лв./кг до 1,44 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В дванадесет области се регистрират разнопосочни седмични отклонения на цените, в границите от -4% (Варна) до +4,3% (Сливен).  

През анализирания период средните за страната цени на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) и другите търговски обекти (ДТО) се запазват на едно ниво - 1,49 лв./кг. 

По области, цените на продукта в големите супермаркети варират от 1,27 лв./кг (Хасково) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В сравнение с предходната седмица, в четири области се отчита понижение на стойностите от 3,3 до 6,6% (Варна), а в други две – повишение в рамките на 2,1 – 5,6% (Добрич).

В по-малките магазини захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,30 лв./кг (Стара Загора) до 1,90 лв./кг (Смолян), като в почти цялата страна стойностите остават на нивата от предходния седмичен период. Изключение прави област Добрич, където се наблюдава седмично поскъпване на продукта в тези обекти с 2%. 

През изтеклата седмица в единадесет области на страната цените на захарта в големите вериги са с между 0,01 и 0,25 лв./кг (Смолян) по-ниски от тези в другите търговски обекти, докато в останалите шестнадесет области е налице разлика в обратната посока, достигаща до 0,22 лв./кг в Пловдив.

Средно за страната, цените на дребно на захарта и в двата типа наблюдавани  обекти за търговия са с 0,28 лв./кг по-високи от цените на едро, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Пловдив – 0,52 лв./кг, а за ДТО в Смолян – 0,75 лв./кг. В област Варна цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./кг. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.