1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Чехия затяга контрола заради скандала в Полша

Чехия затяга контрола заради скандала в Полша

Нарушения са били установени в някои пратки птиче и свинско месо

Строг контрол при вноса на месо от Полша въведоха властите в Чехия. Мярката се налага заради скандала с месо от болни животни. Случаят беше разкрит преди дни от полски журналист.

"За мен на първо място е защитата на нашите потребители", изтъкна чешкият министър на земеделието Мирослав Томан. По време на Аграрния съвет в Брюксел той е разговарял с полския си колега Ян Кшищоф Ардановски и е поискал подробна информация по случая, съобщиха от агроведомството в Прага.

По данни на ветеринарните служби през миналата година Чехия е внесла 14 хиляди и 300 тона месо от съседна Полша. Нарушения са били установени в някои пратки птиче и свинско месо.

В същото време разследването в Полша продължава. След разкритията на местен телевизионен канал, според който в една кланица са били обработвани болни свине и говеда, а след това месото е декларирано като годно за консумация, властите проверяват и други месопреработватели, ветеринарни лекари и животновъди. По първоначални данни месото от болните животни е изнесено за 9 европейски държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.