1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Черешите – по 3 лв., стопаните – на загуба

Черешите – по 3 лв., стопаните – на загуба

 

Сезонът на черешите преминава. Пазарът предложи стока на различни цени – и по 1,80, и по 3 и повече лева. Въпреки лошото време у нас, дефицит не се почувства. Вносът си върви и на сергията трудно различаваш кое е наше производство, кое – импортно. Проблемът обаче е, че и това лято родните производители останаха пак на сухо. Не сама че не спечелиха нищо, но предварителните изчисления показаха, че на места стопаните ще са на загуба. При това става дума за Кюстендилско – черешовият рай на България. Впрочем да говорим за рай е доста пресилено. Някогашните градини, натежали от сладки и едри череши, са вече далечен спомен. Причините – много: и реституцията, и липсата на финанси за създаване на нови насаждение и прочие, и прочие трудности, добре известни в нашето овощарство. Не бива да отминем и времето на мутрите. Дебеловратите момчета години наред влизаха в градините и отсичаха "Давайте по 20 стотинки килото, иначе…". И хората даваха – какво да правят.

Сега мутрите изчезнаха, но пък прекупвачи – колкото искаш. И понеже няма как да нарамят щайгите с череши, хората от селата пак се съгласяват на колкото им предложат. По 40 стотинки за килограм бяха офертите през този сезон с мотива, че плодовете били повредени. По 80 ст. най-много плащаха италианските преработватели за първокачествена стока.
Пазарна икономика или "това е положението" – с тези думи се примиряват стопаните, макар че им е трудно да преглътнат загубите. Още повече, като гледат как от мизерните 40 стотинки, черешите им вървят по 1,80-2лв. по пазарите в страната.

Проблемът не е за подценяване, ако искаме и в бъдеще да имаме черешови градини. Има ли решение? Да, ако обединението на производителите е наистина ефективно и се изготвят механизми за тяхната защита. И ако преработвателните мощности не са само италиански, както е в момента, а и наши бизнесмени проявят интерес към преработващата индустрия.

Дали обаче ще ни стигне времето до 2007 г., за да опазим авторитета на България като производителка на вкусни и качествени череши? Отговор засега няма./в. "Земеделски пазар"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.