1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Черешите поевтиняха двойно

Черешите поевтиняха двойно

Най-скъпи са прасковите

Ден преди Черешова задушница - цените на черешите в Бургас паднаха рязко. Средно поевтиняването е двойно. Докато преди седмица - две цените се движеха от порядъка на 4-8 лева за килограм, в момента средните цени са от порядъка от 2 до 4 лева за килограм. Има обаче и единични ценови рекорди. Най-евтините череши, които могат да се намерят на пазара, вече струват 1 лев за килограм, а най-скъпите се предлагат срещу 5 лева килото. Поевтиняването се обяснява с изобилното предлагане на пазара, още повече, че вече се продава и стока, родно производство.

Статистиката сочи, че с черешови масиви в региона са ангажирани близо 11 хиляди декара площи, уточнява шефът на областната дирекция "Земеделие и гори" Селим Иса. Най-много са тези площи в Айтоско - 6 хиляди декара. В челната тройка са и общините Бургас (1 800 дка) и Карнобат (1 000 дка). По първоначални данни средният добив тази година е 500 килограма от декар. Като количество реколтата не е много по-висока от миналогодишната, качеството обаче е много добро, коментират специалисти.Прибирането на черешите върви с пълна пара. Между 20 и 30 стотинки за килограм вземат берачите, ангажирани с тазгодишната реколта.

В сравнение с миналата седмица са поевтинели и ягодите. Масовата им цена в момента е 3,00-3,50 лева  за килограм. Търговци предлагат и стока за 2,50 лева. Тази цена обаче е валидна, ако купувачът вземе цяла каса със сочния плод. Най-скъпо в момента се предлагат прасковите - 5 лева килото. Цената на бананите стига 3 лева за килограм.

Срещу 2,50 лева за килограм се продават дините. Заради високата цена клиентите могат да ги купят на резени. Най-голям е маржът в цената на доматите. Те се продават от 1 до 4 лева за килограм. Най-скъпи са розовите домати. Те обаче са сред най-предпочитаните заради вкусовите си качества.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.