1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Черешите поскъпват четворно до пазара

Черешите поскъпват четворно до пазара

Цената на ягодите падна рязко, очаква се увеличение

 

Близо четири пъти скача цената на черешите от градината до пазара, установи "BG Север". Около 50 стотинки се изкупува килограм от плода, в Плевен ранозрейките и хрущялките се продават средно по около 2 лв. Според търговци черешите няма да паднат под 1,50 лв./кг, тъй като количеството им е по-малко в сравнение с предходни години. Продавачи очакват дори цената им да се покачи през следващите седмици. Заради лошото качество на реколтата цената е най-ниска от няколко години насам, коментират прекупвачи.

Преди седмици търговците сложиха етикети с баснословни цени от 5 - 6 лв., но липсата на купувачи ги принуди да ги свалят. От друга страна плодовете са дребни и кисели заради обилните дъждове през май, коментират от бранша. Черешовата война, която се бе развихрила преди 3 - 4 години, вече е минало, казват прекупвачи. Нямало ги вече мутрите, които с бой заставяли производителите да продават продукцията си на ниски цени.

Само за две седмици пък цената на ягодите падна рязко - от 4 лв. за килограм на левче. На кооперативния пазар в Плевен този плод може да се намери и за 0,80 ст., по-едрите сортове стигат до 1,50 лв. Търговци призовават да се купува за компоти сега, защото се очаква цената на ягодите през следващите седмици да скочи.

Като причината за аномалиите при реколтата от ягоди и череши през тази година търговците посочват падналите обилни дъждове през май./bgsever.info/

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.