1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Четири Златни ритона за българско вино в Пловдив

Четири Златни ритона за българско вино в Пловдив

Други 109 напитки получиха златни медали

 

Четири български вина бяха отличени със „Златен ритон” на тазгодишните Национални дегустации на вина и високоалкохолни напитки. Победителите в най-авторитетния у нас конкурс в бранша бяха обявени на традиционния бал „Вино и любов, любов и вино”, в рамките на изложението „Винария 2009”. в Пловдив

Отличени са Шардоне 2008, партида 2, на „Черноморско злато”- Поморие в раздела „Бели вина от последна реколта”; Каберне совиньон партида 4 „Тракийска низина” на „Винпром Ямбол” в раздел „Червени вина от последна реколта”. Каберне совиньон „ЛС” 2007 на „Ловико”- Сухиндол в раздел „Червени вина от стари реколти” и  Хипноза Мерло резерва на изба „Логодаж” в раздел „Червени вина от търговската мрежа”.

«Златен ритон» е най-престижното отличие за българско вино. То е учредено  от Международния панаир в Пловдив, а призьорите се определят по време на Националните дегустации, които се провеждат от Националната лозаро-винарска камара, партньор на Международната изложба за лозарство и винарство.

На тазгодишните Национални дегустаци  109 напитки получиха златни медали, като най-много – 46, бяха за червени вина от последната реколта.

48 винарски фирми се представиха в дегустациите с  834 конкурсни проби – 732 вина, 102 ракии и винено бренди. Новост беше включването на групите «тихи вина» и «гроздови ракии» от търговската мрежа, както и участието  на двама енолози от чужбина – от Италия и Нова Зеландия.

Трите изби, които събраха най-много медали, са «Черноморско злато»-Поморие с 16 златни и 10 сребърни медала; «Катаржина Естейт» с 15 златни и 7 сребърни медала и ЛВК «Винпром Търговище» с 13 златни и16 сребърни медала.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.