1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Чужденци броят 50 000 евро само за къщи с архитектурна стойност

Чужденци броят 50 000 евро само за къщи с архитектурна стойност

Купувачите държат имотът да е с двор и да е близо до голям град

 

Чужди купувачи са склонни да броят по 40-50 000 евро само за изключителни къщи у нас - със запазена стара българска архитектура от дърво, камък и покрит с плочи покрив, в старинни селища, близо до голям път, в спокойно, но не и безлюдно населено място.

Подобни цени държат възрожденските селища в района на Балкана - Априлци, Боженци, Елена, в района на Троян, Трявна, Тетевен. По тези места има и голям интерес и към къщите - паметници на културата, които обаче не се продават.

Цените на останалите селски имоти се движат между 20 и 25 000 евро, при това на по-нови къщи, разположени най-много на 5 км. от голям град, отчитат брокерите на недвижими имоти. Колкото по-далеч е градът, толкова повече цената намалява - стойността на имотите в села на 10 км. от големия град автоматично пада на 10-15 000 лв., а на тези на 15 и повече км. от града - на 5-6 000 лв., обобщиха от "Адрес недвижими имоти".

Една от причините за търсенето в близките до големите градове села е, че имоти купуват по-заможни българи, които се преселват да живеят там за постоянно. Чуждите купувачи също търсят къщи до големи населени места и главни пътища, обясниха от агенцията. Имотите задължително трябва да имат двор от поне 1-1,5 декара. По-голям е нежелателно, тъй като трудно се поддържа. 

Търсенето на селски имоти се съсредоточава основно в районите около големите реки и в близост до гори. Брокерите отчитат засилен интерес през последните месеци и към къщи в района на известните с минерални извори курортни селища, като Сандански и Хисаря.

Самите села трябва да са добре устроени - с магазин, поща, ток и вода. Най-предпочитани са тихите селца - не прекалено гъсто населени, но не и безлюдни, за да се намали риска от обири и разбиване на къщите. Златната среда са населени места, където през зимата остават поне 50 населени къщи, а през лятото живеещите се увеличават неколкократно заради дошлите във ваканция собственици на къщи, описват брокерите. По тяхна информация българите обикновено са склонни да броят за подобен имот до 10 000 лв., докато чужденците - до 25 000 евро. По тази причина и повечето продавачи търсят основно чужденци за продажба. Вариантите са два - публикуване на обява в Интернет сайт, който продава на чуждите пазари или чрез агенция за недвижими имоти, която може да представи имота на някое от големите ежегодни международни изложения.

На такива места обикновено се продават много къщи, обясниха от "Адрес недвижими имоти". Миналата пролет на "Homes Overseas" в Лондон купувачите се избиха за запазена къща в Балчик с малко дворче и близо до морето, която се продаваше за 18 000 евро. В същото време палати за 60 000 евро останаха непродадени, дадоха пример от агенцията.

През есента голям интерес предизвикала къща близо до карловското село Баня, със запазена архитектура - дърво и камък. За нея купувач от Острова броил 47 000 евро.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.