1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Да се проведе интервенционно изкупуване на 150 хил. т. пшеница, реши МС

Да се проведе интервенционно изкупуване на 150 хил. т. пшеница, реши МС

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ и Националната служба по зърното и фуражите /НСЗФ/ ще осъществят съвместно организацията на интервениране

 

Да се проведе интервенционно изкупуване на 150 хил. т. пшеница, реши МС. Интервенирането ще се извърши през периода януари-февруари 2006 г., като ще се изкупува пшеница - втора Б група от реколта 2005. Началната изкупна цена е 175 лв./тон, франко склад/, с право на корекции в процеса на интервениране. Цената ще зависи и от качеството на зърното, което трябва да e хлебно и да отговаря на показателите на Наредба № 26/24.06.2003г. Минималното количество за една доставка е определено на 100 т.

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ и Националната служба по зърното и фуражите /НСЗФ/ ще осъществят съвместно организацията на интервениране, чрез определяне на интервенционните складове, приемането на зърното в тях, контролът на количеството и качеството, както и неговото заплащане. Интервенцията ще се извърши съгласно Наредба № 28/08.07.2003г. за условията и реда за намеса на пазара на земеделски продукти. Съгласно закона, ДФЗ може да се намесва на пазара на земеделска продукция като изкупува определени непреработени селскостопански продукти, /в това число и пшеница/ произведени у нас и впоследствие да ги продава чрез търгове. У нас този механизъм за регулация на пазара бе въведен чрез промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. По този начин страната ни ще може да извърши оценка на изградената нормативна база и административен капацитет, както и да подпомогне зърнопроизводителите, чрез активизиране пазара на пшеница.

Практическото прилагане на механизма за интервениране на пазара за пшеница се извършва във връзка с подготовката на страната ни за прилагане на Общата селскостопанска политика /ОСП/ на ЕС. Системата за ивнтервениране ще се приложи за пръв път у нас в началото на 2006 г. До края на март 2006 г. Министерството на земеделието и горите ще реши за кои култури от реколта 2006 ще се прилага интервенция за следващата година. Според регламента на ОСП интервенцията ще се прилага след 2007 г. в периода от ноември до края на февруари.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.