1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавният резерв се подигра с доставчици

Държавният резерв се подигра с доставчици

Големи производители обаче не знаеха, че сроковете за подаване на документи вече текат.

 

Срок от ден и половина за подаване на документи получиха кандидатите за участие в обществената поръчка на Държавния резерв за попълване на 55 хил. тона пшеница през Софийската стокова борса.

Процедурата за попълване на зърнобазите бе открита в сряда с решение на Министерски съвет. Първоначално  срокът за производители и търговци на зърно да подадат документи за предварително пресяване в Софийска стокова борса бе до 17.30 часа вчера. Впоследствие той бе удължен до 12.30 часа днес.

От кандидатите са изисквани копия от регистрацията им като земеделски производители или търговци на зърно, декларации, че нямат задължения към резерва, заявка за качеството на зърното. По информация от борсата първите заявки са получени веднага след обявяването на процедурата в сряда по обед и ден по-късно вече са постъпили документи от около 30 кандидати - търговци и производители.

Големи производители обаче не знаеха, че сроковете за подаване на документи вече текат. Фирми, търгуващи със зърно, отказаха коментар по случая.

Веднага след откриването на процедурата нашите брокери започнаха да звънят на клиентите, с които работят. Срокът обаче е кратък и някои фирми трудно ще се организират, каза изпълнителният директор на ССБ Христо Миленков.

ИД шефът на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Йовчо Йовчев обясни, че сроковете за предварителен подбор са поставени от брокера на агенцията, съобразно правилата на борсата.

Запознати, пожелали анонимност, коментираха, че сроковете са прекалено кратки за поставяне на обществена поръчка. Според тях това е индикатор, че процедурата е предрешена.

Последната поръчка за попълване на складовете на резерва се състоя през август, когато чрез обявен в "Държавен вестник" търг бяха изкупени 115 хил. тона жито./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.