1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дават по 300 лв. обезщетение на стопаните от село Кости

Дават по 300 лв. обезщетение на стопаните от село Кости

ч

По 300 лева извънредно дава държавата на стопаните на умъртвените заради шапа в село Кости животни. Това съобщи пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов, на церемония по награждаване на планински спасители в двора на МС. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е в селото за да се запознае със ситуацията, каза Борисов, цитиран от БТА.


Умъртвяването на животните в село Кости трябва да приключи до края на седмицата. До вчера са умъртвени всички дребни преживни животни, а днес това ще се приложи и за свинете. След това ще се пристъпи и към умъртвяването на кравите, обясни още Войнов. Карантината в село Кости ще бъде три месеца.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че стопаните на умъртвените животни в село Кости ще бъдат възмездени на 100 процента за нанесените щети. Решението е било взето на заседание на Министерски съвет. По думите на Найденов, ако парите не дойдат от ЕК, те ще бъдат дадени от националния бюджет.

Стопаните ще получат обезщетения не само за умъртвените животни, но и за пропуснати ползи.

Европейската комисия е разрешила да отпаднат определена част от наложените ограничения заради шапа в шест области на страната, съобщи по-рано генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.

Единствената забрана, която остава, е за придвижването на живи животни към останалата част на страната, ограничението е и за семенната течност, ембриони, яйцеклетки, рога, копита и кожи. Месните и млечните продукти, произведени в шестте области, ще могат да се пласират навсякъде в страната. Така отпада тежката за предприятията забрана. Произведените в Бургаско продукти обаче ще могат да се продават само в областта и другите шест области. Изключение се прави, ако суровината за производството на продуктите е от ЕС и не е добита от Бургаско. Тогава предприятията също ще могат да транспортират стоката навсякъде в страната. За това обаче ще трябва да се представят документи за произход на суровината.

Вирусът бе открит при диво прасе, отстреляно на 30 декември 2010 г. при редовен лов в Бургаска област. Най-вероятно то е дошло от Турция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.