1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дефицит на пшеница в световен мащаб

Дефицит на пшеница в световен мащаб

Световното търсене на пшеница е надхвърлило с 15,4 млн. тона събраната реколтата от тази култура през настоящата аграрна година

Световното търсене на пшеница е надхвърлило с 15,4 млн. тона събраната реколтата от тази култура през настоящата аграрна година, съобщи ИТАР-ТАСС. Това са оценките на министерството на селското стопанство на САЩ, чиито разчети бяха разпространени на световните зърнени пазари. Толкова значителен дефицит на пшеница от новата реколта не е имало през последните четири години.

Наводненията и сушата през 2010 година в различни части на света доведоха до значителни загуба на пшеница. В резултат сега на зърнените борси има устойчиво превишаване на търсенето над предлагането. За покриване на дефицита много страни са принудени да доставят пшеница от стратегическите си резерви.

По данни на американските специалисти тази година световните складови запаси на пшеница ще намалеят със 7,8 процента. По тази причина цените ще продължат да растат, предупреждават международните експерти. Според техните оценки през второто тримесечие на годината бушел (27,3 килограма) пшеница ще надхвърли 8 долара на борсата в Чикаго. Днес цената на бушел пшеница достига $7,345.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.