1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Десет фирми у нас контролират производството на биопродукти

Десет фирми у нас контролират производството на биопродукти

До 2013 г. на 8 % от земята у нас трябва да се отглеждат биологични култури

Десет фирми у нас контролират производството на биопродукти, каза пред журналисти Евгения Митрова, директор на Дирекция „Растениевъдство” в Министерството на земеделието и храните. Днес в НДК бе открито поредното изложение за биопродукти през тази година. За да произвежда биологична продукция, производителят трябва задължително да е сключил договор с една от тези десет фирми, които издават сертификат и дават свое лого за биологично чисто производство според определени критерии. Фирмите, които контролират биопроизводителите, проверяват например дневниците, които производителите трябва да водят, кога, с какъв препарат е пръскана продукцията. Химични торове не се допускат, заяви Митрова.

В момента не е достатъчно на продукта да пише „био”, за да е наистина екологично чист, уточни още тя. На продукта трябва да са залепени освен логото на сертифицираща фирма, и европейският унифициран знак, изобразяващ зелено листо. Няма обаче специален орган, който да контролира само биопродуктите. След като се създаде обаче Агенцията по безопасност на храните, контролът ще бъде приложен и в търговската мрежа. МЗХ в момента контролира чрез свои експерти само сертифициращите фирми, на които се разчита да проверяват производителите. „Ние правим надзора на тези фирми. Правим проверка на дейността на тези фирми”, посочи тя.

Според националния план за биологично земеделие на България, до 2013 г. на 8 % от земята у нас трябва да се отглеждат биологични култури, а в момента е 3 %.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.