1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Десислава Танева: Темата за цените на хляба е политическа атака

Десислава Танева: Темата за цените на хляба е политическа атака

Снимка:

България произвежда два пъти повече от необходимата й пшеница за изхранване на населението

Зърнена криза няма. Има високи цени на пшеницата и те не са следствие от някакви вътрешни фактори в страната. Това каза председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева, предаде Агенция „Фокус”. Според депутата темата за цените на хляба се използва политически за говорене срещу правителството и може да се възприеме като абсолютна политическа атака. Хлябът е основен продукт за изхранване. Освен това сме в ситуация на година с най-високи пазарни цени на суровината. Подходящо е за манипулиране на общественото мнение. Затова толкова много се говори за цената на хляба”, обясни Танева.

България произвежда два пъти повече от необходимата й пшеница за изхранване на населението, заяви депутатът. „Ние сме много малка държава и много малък пазар на фона на общото европейско или световно производство. Така че у нас следваме тенденциите за цените на общия пазар и не можем и няма как да ги определяме”, посочи Танева.

По думите й основният фактор, който определи високите цени на пшеницата, беше забраната за износ на зърно от Русия и огромното влияние, което нейната продукция има върху цените.

Десислава Танева коментира предложенията на „Синята коалиция” за промени в Закона за съхранение и търговия със зърно, с които да се възстанови така нареченият „стратегически резерв от зърно”, управляван от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, която ще има за основни функции обновяване на резерва и регулиране на цените на зърното с цел предотвратяване на непазарното им покачване. „Не мога да се съглася с позицията на Иван Костов. Говорят се несъстоятелни неща, които нямат нищо общо с нормалните пазарни принципи”, заяви Танева. Според нея страната ни не може да взема самостоятелни решения за интервенция на пазара на зърното, при положение, че е в общия европейски пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.