1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ДКЕВР определя преференциални цени за електроенергията от биомаса

ДКЕВР определя преференциални цени за електроенергията от биомаса

За електроцентралите, работещи с отпадна дървесна биомаса, не са необходими много инвестиции за развитие на производството

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предвижда преференциалната цена на изкупуване на електрическа енергия, произведена чрез директно използване на биомаса, получена от почистване на гори, горско подрязване и др. за електрически централи с инсталирана мощност над 5 мегавата (MW), да бъде 207,6 лв. за мегаватчас. Това се казва в предварително решение на комисията, което подлежи на обсъждане и евентуално коригиране.

От комисията мотивират предварителното си решение с данни за разходите и амортизациите на подобни централи. В доклада на ДКЕВР се посочва, че полезният техникоикономически живот за централите на биомаса с мощност над 5 MW е 15 години, като разходите за амортизации са около 3 млн. лв. годишно.

При определяне на цените ДКЕВР използва среднопретеглена норма на възвръщаемост на капитала в размер на 7,98%, изчислена при норма на възвръщаемост на собствения капитал след данъчно облагане от 8,07%, корпоративна данъчна ставка от 10% и цена на привлечения капитал от 7,55%, при структура на капитала от 70% привлечен и 30% - собствен капитал.

От регулатора уточняват, че в изчислената от комисията цена разходите за амортизации имат дял от 13,5%, възвръщаемостта – 9,8%, а около 75% са всички останали разходи, на основата на които е определена преференциалната цена.

Запитани за виждането им относно размера на предвидената от ДКЕВР цена за електроенергия от биомаса, от енергийния бранш коментираха, че към момента тази цена общо взето отговаря на действителните разходи на посочения вид централи.

Електроцентралите с мощност над 5 мегавата, работещи с отпадна дървесна биомаса, са сравнително големи и за тях не са необходими много инвестиции за развитие на производството. Докато при по-малки електроцентрали разходите на мегават инсталирана мощност са по-големи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.