1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ДКЕВР: Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април

ДКЕВР: Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април

Цената на топлинната енергия няма да бъде променяна

С 4,47% се увеличава цената на природния газ от 1 април тази година, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Решението е взето на закрито заседание днес и съвпада с предварително обявеното от работната група на ДКЕВР увеличение на цената, съобщи БТА.

На 11 март Булгаргаз предложи цената на газа да се повиши с 6,61%. Семерджиев коментира, че не е било възможно да се намерят резерви за постигане на по-малко увеличение, каквато беше идеята на регулатора.

Цената на топлинната енергия няма да бъде променяна, заяви Семерджиев. Той каза, че повишението на цената на природния газ влияе върху приходите на топлофикационните дружества само с 0,5 процента.

Председателят на регулатора прогнозира, че от началото на следващото тримесечие - 1 юли, е възможно цената на природния газ да бъде намалена, ако се успокоят и цените на петрола на световните пазари. При евентуално бъдещо намаление на цената на газа ще бъде намалена и цената на парното, обеща Семерджиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.