1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До 12 пъти по-скъпи са зеленчуците в столицата

До 12 пъти по-скъпи са зеленчуците в столицата

Край Петрич връзка репички се продава за 5 ст., на "Ситняково" - 60 ст.

 

От 2 до 12 пъти е разликата в цената на зеленчуците на столичния пазар "Ситняково" и борсата край петричкото с. Кърналово. Най-драстичен е скокът при салатите и репите. На петричката борса те се продават "на дребно" за по левче чувалчето, в което има 15 големи свежи салатки или пък 20 внушителни връзки репички. Тиквичките също се продават "на дребно" не на килограм, а в найлонови пликове по 5 кг за 2 лв. В 8-килограмов найлонов пакет за 5 лв., се продават и краставиците.

Най-малка е разликата при доматите. В петричкия регион хубавите градински домати се продават на килограм за по 1,5 лв. При пазаруване в по-големи количества цената пада с около 25-40 ст. На пазара в Ситняково цената на червения зеленчук варира от 1,8 до 7 лв. (10 лв. е черито).

Различия има и при излагането и ценообразуването на продуктите. В столицата етикетите са накичени на всеки зеленчук и цените не подлежат на пазарене. В Кърналово няма посочена твърда цена. Договарянето между производителите и купувачите става в зависимост от пазаруваните количества и часа на деня. Колкото повече са килограмите и по-късен е часът, толкова по-изгодна е сделката за купувача.

Дори само да се разхожда и гледа клиентът на борсата е ухажван и преследван с все по-примамливи оферти: Една продавачка напълни на око чувал от около 22-25 кг пресни зелки и го предложи само за 3 лв. "Бързам да си ходя, затова гледам да разпродада час по-скоро стоката", обясни притеснено жената в отговор на учудването ми.

Според производителите, предлагащи продукцията си на борсата в Кърналово, много от складовете на зеленчуковата борса в столичния жк "Дружба" се пълнят именно от техните сергии. Преди да стигне до крайния клиент обаче зеленчуците преминават през няколко прекупвачи, които вдигат в пъти цените. "По този начин печелят прекупвачите и търговците за сметка на производителите и крайните клиенти", жалваха се продавачи на борсата в Кърналово, които едвам покриват разходите, влагани за отглеждането на зеленчуците./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.