1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До юли българите са изпили 39 млн. литра по-малко безалкохолни напитки, спрямо 2008 година

До юли българите са изпили 39 млн. литра по-малко безалкохолни напитки, спрямо 2008 година

Браншът очаква тази година да завърши на минус заради кризата

С 5 на сто е спаднала консумацията на безалкохолни напитки в България до средата на 2009 г., спрямо предходната половин година, каза пред Фокус председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България инж. Милчо Бошев. „Това е около 39 млн. литра по-малко като литри и тенденцията е такава, че почти всички видове категории напитки имат отрицателен знак – това се отнася и за газираните напитки, и за бутилираните води, и за плодовите сокове и нектари”, обясни той. Единствено две категории напитки имат ръст от 24 % в сравнение с миналата година –т. нар. лайт напитки като студения чай (с ръст около 19 %).

От бранша очакват, че тази година ще завършат на минус заради кризата, освен ако през летните месеци не е станало някакво чудо, коментира инж. Милчо Бошев. „Но едва ли три месеца могат да компенсират онова, което е загубено през първите шест месеца на годината”, допълни той.

Кризата дава отражение върху потреблението на българския потребител заради свиването на семейните бюджети и страха от увеличаваща се безработица, смятат от асоциацията. От сектора очакват спад в потреблението и заради очаквания слаб туристически сезон. „Фирмите се оплакват от високите лихви по кредитите. Нашият бранш е сравнително обновен през последните 10 години, в който бяха инвестирани над 450 млн. евро в нови предприятия, мощности и технологии”, каза той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.