1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Добивът от тютюн в Смолянско е 160 кг от декар

Добивът от тютюн в Смолянско е 160 кг от декар

Най-много тютюнопроизводители има в Неделино - 1120

Приключи прибирането на тютюна от реколта 2010 в област Смолян, съобщи  началник -секторът на регионалното звено на фонд „Тютюн” – Незифе Хаджи. Средното количество тютюн от декар е 160 кг.

В областта се отглежда тютюн – сортова група „Басми” в общините Неделино, Доспат, Златоград, Баните и Мадан. Най-много тютюнопроизводители има в Неделино - 1120, Доспат – 448, Златоград-360, Баните -91 и Мадан-94. Хаджи обясни, че падналите валежи през месец май и месец юни и последвалото затопляне са създадали благоприятни условия за развитие и поява на гъбни и бактериални болести. Предвид нестабилната климатична обстановка, на тютюнопроизводителите в областта са  давани препоръки относно необходимите превантивни мерки.

Качеството на произведения тютюн е добро с малки изключения, за разлика от други реколти през 2010 г. няма градобит тютюн.

Съгласно новата Наредба №2 от 11.02.2010 г., право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година в периода 2007-2009 г., които е изкупен и премиран по реда на ЗТТИ. Помощта ще се изплаща на килограм, въз основа на средногодишното количество изкупен качествен тютюн през посочения период. Право на подпомагане в Смолянска област имат 2171 тютюнопроизводители, необходимите данни за референтните количества могат да получат от Фонд „Тютюн”. До края на месеца се изплащат премиите за реколта 2009.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.