1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Добро време за посевите

Добро време за посевите

 

Значителните топлинни постъпления през периода от началото до средата на ноември са ускорили вегетацията на есенните посеви, в резултат на което се наблюдава скъсяване на междуфазните периоди, информират специалистите от Областната служба за съвети в земеделието. Засетите в началото на ноември посеви са събрали необходимата им температурна сума и са поникнали до края на първото десетдневие.

При есенниците, засети в оптималните агротехнически срокове - до 20 октомври, се наблюдава листообразуване и братене. Високите температури са създали условия за намножаване на полските мишки в някои райони. Затова посевите трябва да се наблюдават и ако е нужно да се води борба с мишките.

За началото на втората половина на ноември се прогнозират валежи, които на места ще бъдат примесени със сняг, минималните температури ще се понижат и това ще позволи наред с активните процеси на растеж едновременно да протичат и закалителни процеси при напредналите в развитието си посеви. Не се очакват критични температури за младите жита и ечемици.

Прогнозираните средни температури за полските райони на областта ще бъдат около и над биологичния минимум, нужен за активна вегетация. Очакваните валежи около 20 ноември ще бъдат без стопанско значение. Състоянието на почвата през втората половина на ноември ще позволява извършване на сеитба и дълбока оран./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.