1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Докато в САЩ котировките останаха на зелено, цените в Европа паднаха

Докато в САЩ котировките останаха на зелено, цените в Европа паднаха

Цената на пшеницата в Европа продължава низходящият си тренд

Шарена картинка представляваше борсовата търговия в първия ден от седмицата – 13 юли. Докато в Съединените щати котировките останаха почти изцяло на зелено, то цените в Европа паднаха. При пшеницата имаше значителни загуби. В същото време еврото поевтиня с два щатски цента и се продаваше за един долар и 9.

На Чикагската борса пшеницата загуби само четвърт цент до 575,75 цента за бушел. Това прави 192 евро и 72 цента за тон. 

Въпреки прогнозите, че европейската реколта ще бъде по-малка от миналогодишната, то цените на борсата в Париж тръгнаха стремглаво надолу. Септемврийските фючърси поевтиняха с 4 евро, а декемврийските с 3 и в края на деня се търгуваха съответно 193 евро и половина за достаква септември и 195 евро и половина за декември. При общо 38 хиляди сделки бяха продадени милион и 900 хиляди тона.

От премиум-пшеницата все още никой не се интересува. В понеделник отново нямаше сделки, а цената беше – вероятно служебно – понижена с 4 евро до 194 евро и половина за тон, запазвайки по този начин разликата от 1 евро спрямо обикновената.

Новият доклад на американското земеделско министерство се оказа в центъра на вниманието при търговията с царевица. Заради по-ниските прогнозирани добиви от културата, тя поскъпна в Чикаго с 6 цента до 440,75 цента за бушел, т.е. 158 евро и 9 цента за тон.

В Париж доклада обаче не оказаха влияние върху пазара. Там царевицата загуби 1 евро и 25 цента до 183 евро и половина за тон. При 393 сделки бяха продадени едва 20 хиляди тона.

Някои участници на маслодайния пазар изразиха съмнения относно акуратността на доклада от Вашингтон при прогнозата за соята, защото вече не се отчита прогреса при сеитбите. Така липсва яснота за заетите площи и очакваните добиви. Ето защо соята поскъпна с 5 цента и половина и стигна 1037,5 цента за бушел, което прави 347 евро и 28 цента за тон.

Рапицата в Европа от своя страна пък поевтиня с 1 евро до 391 евро и половина за тон, въпреки че тази година площите в Европа са по-малки, от което се очаква и по-малка реколта. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.