1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Докладът на USDA не повлия силно върху цените на основните селскостопански култури

Докладът на USDA не повлия силно върху цените на основните селскостопански култури

В Париж рапицата поскъпна

Публикуваният в петък доклад на американското земеделско министерство не се отрази особено силно върху цените на основните селскостопански култури, въпреки че документът съдържаше изненадващи факти. Така например първоначалната оценка на световните складови наличности от пшеница е коригирана нагоре, преди тазгодишната реколта с 11,65 милиона тона. Причината - потреблението на фуражи в Китай през миналия и през настоящия сезон е по-ниско от очакваното. В дните преди доклада доста се спекулираше за царевичната реколта в Съединените Щати. Вашингтонските експерти смятат, че там тя ще бъде с 2,2 милиона тона по-малка от миналогодишната. Същевременно и световните наличности са коригирани надолу, така че се предвиждат крайни количества, които ще са с 5,2 милиона тона по-малки. 

Въпреки тези корекции пазарите не реагираха с особено големи промени. Септемврийските фючърси на пшеницата в Чикаго поевтиняха с 2 цента до 5 долара и 76 за бушел. Еврото струваше 1 долар и 11, така че пшеницата от САЩ се продава за 189 евро и 95 цента за тон.

В Париж културата добави 75 цента до 197 евро и половина за тон за доставка септември. Декемврийските доставки пък останаха непроменени на 198,50 евро.

Премиум-пшеницата беше изкуствено повишена с 1 евро и 25 цента до 198 евро и половина, запазвайки по този начин разликата от 1 евро спрямо конвенционалната.

Царевицата в Щатите поскъпна с 6 цента до 434,75 цента за бушел, т.е. 153 евро и 63 цента за тон. 

В Европа цената за августовските фючърси се покачи с 1 евро до 184 евро и 75 цента за тон, като при много слаба търговия бяха продадени само 32 хиляди тона от културата.

Маслодайният сектор реагира в посока печалба. Соята в Чикаго добави близо 6 цента до 10 долара и 32 цента за бушел. Това са 340 евро и 33 цента за тон.

В Париж рапицата, доставка август поскъпна с 3 евро и 75 цента. Така културата затвори борсовата сесия на 392 евро и половина за тон.

Автор: Данаил Андреев

Повече подробности за борсовата търговия гледайте всеки ден в предаването Борсова информация по телевизия Агро ТВ, както и в интернет портала www.agro.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.