1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Доматите са двойно по-евтини от лятото

Доматите са двойно по-евтини от лятото

Ябълките поскъпнаха по кооперативните пазари в страната

 

Доматите в момента са двойно по-евтини от лятото. Краставиците също леко поевтиняха за последната седмица, въпреки че има леко покачване на цените на някои плодове и зеленчуци, съобщиха от системата за агропазарна ивформация (САПИ). Ако обаче се сравнят цените с тези от миналата година, се наблюдава значително повишение.
   
    Домати
По кооперативните пазари в страната доматите се продават по-евтино с близо 15 - 20% в сравнение с по-миналата седмица. Килограм зеленчук може да се купи от 1,20 до 3 лв. за кг. На борсите в страната доматите също са по-евтини - между 1,10 лв. и 2 лв. за кг. През миналата седмица килограмът на едро е струвал от 1,10 до 2,30 лв. за кг. Борсите са залети с вносни домати от Турция и Гърция. Български оранжерийни домати има, но те са в ограничени количества. Цените на зеленчука българско производство са по-високи от вносните с 10 - 15%.
   
    Краставици
Цените на краставиците на дребно леко се понижиха през последната седмица и се движат между 1,50 до 2,80 лв. за кг. Най-високите цени са регистрирани на пазарите в Бургас, Видин, Сливен и Смолян. На едро краставиците също се предлагат на по-ниски цени. За изминалия период зеленчукът струваше средно между 0,80 и 2,00 лв. за кг. Най-голямо намаление е регистрирано на борсите в София - 17%, а във Варна краставиците бяха с 13% по-евтини. Оранжерийният зеленчук е предимно родно производство, но има и внос от Турция.
   
    Картофи
И през тази седмица цените на картофите леко се повишиха. На борсите в Бургас и Варна увеличението е с 6%, а на борсата в Първенец - с 3%. В момента цената на картофите на едро е между 0,30 и 0,55 лв. за кг. На дребно цената се запазва и е в границите от 0,35 до 0,65 лв. за кг.
   
    Лук
По кооперативните пазари в страната лукът има стабилни цени между 0,50 и 1,00 лв. за кг. Наблюдава се обаче слабо повишение на цените на едро през последните две седмици. Средното поскъпване на борсите за страната е от 5%. Най-голямото увеличение от 40% е регистрирано на борсата във Варна. По борсите лукът се предлага между 0,30 и 0,80 лв. за кг. Зеленчукът е предимно българско производство, но има и малки количества внос от Македония и Турция.
   
    Зеле
На пазарите на дребно цената на зелето е стабилна и е от 0,15 до 0,30 лв. за кг. При цените на зеленчука се наблюдава същата тенденция, както при лука. Въпреки че няма увеличение на цените на дребно, по борсите повишението е с 8 до 15 % за последните две седмици. В момента най-високи са цените в Бургас - от 0,20 до 0,30 лв. за кг.
   
    Ябълки
Ябълките поскъпнаха по кооперативните пазари в страната, като най-голямото увеличение е регистирано на столичните пазари. В София килограмът се предлага от 0,70 лв. до 3,40 лв. В страната на дребно ябълките се предлагат в границите от 0,70 лв. за кг до 2,50 лв. за кг. На плодово-зеленчуковите борси цените леко се покачиха, но на някои увеличението стига до 43%. Килограм ябълки на едро се предлага между 0,65 лв. за кг до 2,70 лв. за кг. Най-евтини са ябълките българско производство и вносните от Гърция и Полша, които се продават на цени между 0,65 да 1,20 лв. за кг. Почти двойно по-скъпо се предлагат обаче плодовете, внесени от Италия и Австрия, чийто цени са между 1,50 и 2,70 лв. за кг.
   
    Грозде
Расте и цената на гроздето. На пазарите в страната цената му се движи между 1,80 и 3,00 лв. за кг. През последните две седмици на борсите стойността на плода се е увеличила до 35% и се движи в границата от 1,50 до 3,00 лв. за кг. Предлаганото грозде е предимно внос от Гърция, Турция и Италия, но има и българско грозде.
   
   
    Цената на никулденския шаран спадна
Шаранът се предлага по-евтино от очакваните преди седмица цени и килограмът струва между 3 лв. и 4,10 лв. Килограм толстолоб струва средно между 1,80 и 3 лв. за кг. Срещу 8 лв. всеки може да си купи килограм сом или бяла риба.

Няма да бъде издадено нито едно разрешително за продажба на риба на открито, увериха от ДВСК. Това означава, че дори и магазините за риба и рибни продукти няма да имат право да изнесат стоката си на тротоара.

Сред най-предпочитаните риби за никулденската трапеза са шаранът и толстолобът.

Традицията повелява за Никулден да се приготвя специален курбан "рибник" от шаран или от друга риба с люспи, защото "голата" риба според поверията носи беднотия.

Според обичая по Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение от рибарите и търговците на риба./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.