1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Доматите удрят 3,50 лв. по Коледа

Доматите удрят 3,50 лв. по Коледа

Търговци вдигат цените на зеленчуците, оправдават се с чорбаджиите си

 

Салатата от домати и краставици за коледната трапеза скочи с левче. Ден преди Бъдни вечер търговците масово вдигат цените на зеленчуците - всеки ден с по десетина стотинки.

Кило домати в Пазарджик вчера бе 2,90 лв., въпреки че централният пазар е залят с червения зарзават. До утре на обяд доматите ще са 3 лв., категорични са търговците. За три дни те вдигнаха цената на доматите с 50 стотинки. 3-3,50 лв. удари червеният зеленчук на Централния кооперативен пазар в Стара Загора. И там предупреждаваха, че цената ще се вдига. И по 5 лв. да ги продаваме, хората ще купуват за Коледа и Нова година, казва без притеснение мургав търговец. Той твърди, че парата е за чорбаджията, за него оставали дребни стотинки.

Над 3 лв. се търгуваха вчера доматите и на софийските пазари. Килограм оранжерийни краставици се движи между 2,20 и 2,50 лв. Очаква се да поскъпне още от 20 до 50 ст.
Кромид лук на глави върви по 60-80 ст. килото, а с 10 стотинки по-евтини са морковите. Най-разнообразна е цената на зелето, което в зависимост от вида и произхода си се колебае между 20 и 50 стотинки за килограм.

Нагоре макар и със стотинки тръгнаха и цените на вносните плодове. Хубавите мандарини твърдо се продават на 2 лв., портокалите вървят по 1,60-1,80 лв., а бананите 1,40-1,60 лв.

Оранжерийното производство на зеленчуци е скъпо, разходите за отопление на парниците са високи, обясниха производители. Според тях няма причина за предколедно поскъпване на доматите и краставиците, търговците спекулират с факта, че по празници българинът е склонен да развързва малко кесията си./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.