1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Две фирми са депозирали намерение да изкупуват живи охлюви в Благоевградско

Две фирми са депозирали намерение да изкупуват живи охлюви в Благоевградско

 

Две фирми са депозирали намерението си в РИОСВ – Благоевград да изкупуват живи охлюви на територията на областта през 2006г, съобщиха от РИОСВ в града.
Фирмите "Планетариум" ЕООД, София с пункт в село Кочан - община Гоце Делчев и ЕТ "Жоро Комплекс", град Благоевград с пункт в село Полето - община Симитли са уведомили инспекцията за местонахождението и отговорниците на организираните от тях пунктове. Това уведомление им дава право да събират охлюви в периода от 10 май до 30 юни тази година.
Позволеният срок е определен със заповед на министъра на околната среда и водите, като с нея се уреждат условията и реда за ползване, изкупуване и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia).
Регистрираните пунктове трябва да са оборудвани си с хладно помещение за живи охлюви, подходящ амбалаж за тяхното съхранение и транспорт, както и с калибровъчно сито за отсяване на маломерните екземпляри. Минималният размер на събираните, изкупуваните и изнасяните охлюви и черупки от тях е 28 мм в диаметър, като маломерните незабавно се връщат в природата.
В срок до 5 юли на текущата година износителите на охлюви трябва да декларират писмено в РИОСВ всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода 10 май - 30 юни и мястото на съхранението им.
Експерти на инспекцията ще извършат проверка на декларираните количества в складовете на фирмите. Нарушителите на заповедта на министъра носят наказателна отговорност съгласно Закона за биологичното разнообразие. Той предвижда глоба от 100 до 1000 лева за физически лица и от 200 до 5 000 лева за юридически лица и еднолични търговци./focus-news.net
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.