1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Двойно по-ниска цена на царевицата в сравнение с миналата година

Двойно по-ниска цена на царевицата в сравнение с миналата година

От 185 лв. до 200 лв. на тон без ДДС е цената на царевицата в България

Причини за драстичният спад на цената на царевицата са кризата с фуража през 2008 година и намаленото търсене, поради лошото икономическо положение на страната. Това стана ясно по време на конференция на Софийската стокова борса.

Според данни от Световния съвет по зърно 789 млн. тона е световното производството на царевица, докато запасите са 137 млн. тона, в ЕС те са 58 млн. тона. В сравнение с миналата година, когато те са били 63 млн. т. Един тон царевица се търгува за около 150 -160 долара за тон. От 185 лв. до 200 лв. на тон без ДДС е цената на царевицата в България. Миналата година цената е била около 300 лв.

Стабилното покачване на цената на пшеницата е свързано и със началото на сезона на изкупуването на пшеницата. Украйна е изнесла 4,5 млн. тона пшеница, като до края на октомври се очаква тя да изнесе над 10 млн. тона. Русия е заявила намерението си 7 млн. тона да бъдат изкупени. Казахстан е взел решение да спре всякакви доставки от Черноморските терминали, заради твърде високо е качеството на тяхната пшеница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.