1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дянков: Цените на горивата ще се стабилизират, а храните ще поскъпват

Дянков: Цените на горивата ще се стабилизират, а храните ще поскъпват

Снимка:

Трябва да се предприемат икономически инициативи за подпомагане на селското стопанство, според министъра на финансите

До няколко месеца цените на горивата ще се стабилизират, докато цените на хранителните продукти ще поскъпват дългосрочно. Това се налага не само от производствените цени, но и от търсенето, смята министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

По думите му увеличението на цените у нас идва основно от две групи стоки - храни и горива. Между секторите "Храни" и "Горива" обаче трябва да се откроят различни тенденции, смята Дянков. При горивата, въпреки проблемите в Близкия Изток, повишението на цените е краткосрочно, прогнозира той.

През последния месец цените на зърното на световните пазари вървят надолу, но в България това не се случва, коментира Дянков.

В дългосрочен план трябва да приемем тенденцията за поскъпването на храните и предстои и Националният съвет за тристранно сътрудничество да обмисли какви мерки може да предприеме страната ни, заяви Дянков.

Според него, повишаването на цените на храните може и да е положително за България в известен смисъл, защото „страната ни е нетен производител и износител на зърно и хранителни продукти“. Трябва да се предприемат икономически инициативи за подпомагане на селското стопанство, смята Дянков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.