1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Джовани Авагнина: „40 хил. евро могат да се спечелят от 10 дка ферма за отглеждане на охлюви”

Джовани Авагнина: „40 хил. евро могат да се спечелят от 10 дка ферма за отглеждане на охлюви”

В семинара се включиха повече от 100 производители и желаещи да развиват бизнеса от страната

 

40 хил. евро могат да се спечелят от 10 дка ферма за отглеждане на охлюви. За едно българско семейство това е много добър доход", съобщи вчера във Велико Търново проф. Джовани Авагнина, директор на Международния институт по охлювъдство в италианския град Кераско. Той беше специален лектор на семинар, организиран от Националния охлювъден клъстер, който беше създаден наскоро в страната.

В семинара се включиха повече от 100 производители и желаещи да развиват бизнеса от страната.

Според проф. Авагнина интересът към охлювъдството нараства не само в България, но и във всички балкански страни. За да се печели от такава дейност, трябва да се отглеждат мекотели от селекционирани раси. У нас т.г. събирачите на охлюви взеха по 50­-60 ст./кг. В Европа изкупната цена на отглежданите във ферми е 4,50 евро. Всяка година тя се увеличава с 1-­1,50 евро/кг, очаква се през 2008 г. цената да стигне 6 евро/кг.

Националният охлювен клъстер, който е подписал договор с института, е създаден, за да обедини желаещите да отглеждат охлюви и да печелят от тях. В него могат да членуват физически и юридически лица, заводи за преработка, транспортни фирми, общини, областни дирекции, НПО, институти. Обединението създава възможност да се намалят разходите, да се търсят нови пазари, да се осигуряват стабилни изкупни цени, каза председателят на УС на клъстера Йово Йовчев.

Охлювите са не само деликатеси за трапезата, но и суровина за фармацевтичната и козметичната промишленост. За да има обаче добри резултати, трябва да се спазва технологията за тяхното отглеждане, предоставена от италианските партньори. Задачата на клъстера е първо да се създадат 100-150 ферми. Те ще бъдат върху пустеещи земи. Клъстерът ще помага на онези, които отглеждат охлюви, като организира тяхното обучение, участието им в програми за финансиране, проучва пазарите, за да се реализира продукцията на по-добра цена. За по-добра координация и по-лесно решаване на проблемите, в страната ще бъдат създадени шест района. Мисли се и за национална запазена марка, която ще е гаранция за доброто качество на продукцията.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.