1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕБВР предлага антикризисен план за горите

ЕБВР предлага антикризисен план за горите

Доклад за подпомагането на реформата в горския сектор

 

"България е единствената страна в Европа, в която бюджетът не отпуска допълнителни средства за поддържане на горите и разчита единствено на приходите от стопанската дейност в тях. В нормални икономически условия това би било възможно, но при криза като сегашната секторът не би могъл да оцелее". Това е изводът от доклад за подпомагането на реформата в горския сектор, изработен по проект на ЕБВР и австрийското правителство, представен от експерта Михаел Зутер.

Докладът беше представен официално на работна среща, организирана от Агенцията по горите и мисията на Световната банка, на която освен проучването на ЕБВР беше представен анализ и на Световната банка. Двете международни финансови институции анализираха развитието на реформата в сектора, започнала през 2007 г.,

Целта на тази реформа беше да се отдели дърводобивът и цялата стопанска дейност в горите от контрола. Обстойният анализ на ЕБВР и Световната банка обаче са показали, че в условията на криза държавата трябва да задели допълнителни средства за сектора. През следващите 5 години правителството трябва да отпуска минимум по 79 млн. лв. годишно  за преструктурирането на стопанствата, за борба с пожарите, ерозията и други дейности, обясни Зутер, цитиран от Дневник.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.