1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Един от най-големите търговци на зърно в света ще строи пристанище край Силистра

Един от най-големите търговци на зърно в света ще строи пристанище край Силистра

То трябва да заработи на пълен капацитет през 2016 г.

Един от трите най-големи търговци на зърно в света, базираната в Хамбург компания Toepfer, започва в началото на следващата година строителство на пристанище край Силистра чрез поделението си в България. В обекта ще бъдат инвестирани 10.5 млн. лв. собствени средства, а постоянните работни места, които ще се разкрият в новата база, са 13. Държавата обеща подкрепа на инвеститора чрез изграждане на път до пристанището за половин милион лева, който трябва да е готов през 2015 г. То трябва да заработи на пълен капацитет през 2016 г., когато през него ще могат да бъдат товарени по 200 тона продукция на час. По проект инвестицията ще се възвърне напълно на шестата година от експлоатацията на пристанището, а очакванията на държавата са, че чрез него ще се стимулира икономическото оживление в района, който е един от големите в зърнопроизводството, пише "Капитал Daily".

Новото пристанище ще се намира в село Айдемир и ще се изгради върху терен, който е собственост на инвеститора. Върху 228 метра по поречието на Дунав ще бъдат обособени две корабни места, съоръжени с автоматични линии за товаро-разтоварване. В близост ще се изградят складови и силозни бази, сушилня за зърнените култури, както и лаборатория, която да следи качеството на постъпващата продукция. Средната продължителност на съхранението ще бъде 1 месец, а максималният капацитет на силозите ще бъде 34 хил. т. Годишно през целия комплекс ще може да преминава общо 130 - 135 хил. т продукция. Предвижда се 80% от приеманите стоки да са зърнени култури, а 30% - маслодайни култури.

След изтичане на срока за съхранение зърното ще се товари на кораби от собствената флотилия и ще се изпраща към Констанца в Румъния, където Toepfer притежава най-големия в района зърнен терминал. Другата дестинация, по която ще се движи продукцията, е към морските пристанища във Варна и Балчик, за където стоката ще пътува, натоварена на камиони.

Пристанищното съоръжение на Toepfer край Силистра ще е подобно на това, което компанията вече е изградила в Румъния. Чрез експанзията към българския бряг на Дунав компанията демонстрира трайни интереси към зърното с произход Източна Европа и Черноморския басейн. Към 30 ноември търговското дружество на Тoepfer в България е реализирало износ на 1.2 млн. тона за 519.6 млн. лв. Изкупената от местните фермери продукция е била натоварена на 72 кораба, потеглили от пристанища Бургас и Варна към клиенти, основно от Португалия и Испания, съобщи Силвия Йорданова, изпълнителен директор на Alfred C. Toepfer International Bulgaria Logistics. По думите й районът, в който ще се изгради пристанището, е перспективен, тъй като годишно в Силистренска област се отглеждат 600 - 700 хил. т зърнени култури. През тази година по данни на търговци в бранша в България са произведени 6.5 млн. т, от които 2.5 млн. т са изнесени.

Инфраструктурата, която ще се построи край Силистра, ще може да се ползва и от други предприемачи, увери Йорданова и добави, че в бъдеще Toepfer обмисля да инвестира и в складови съоръжения във вътрешността на страната. Наблюденията й като експерт показват, че основният проблем на българските зърнопроизводители е, че цените на произвежданата от тях продукция е с около 10% по-висока от тази на световните пазари. По отношение на вечния проблем с изкупните цени тя добави, че Toepfer работи основно чрез форуърдни контракти, като преговорите за тях обикновено започват през януари - февруари.

За да реализира инвестиционното си намерение, Toepfer е поискало три неща от държавата и местната власт: изграждане и реконструкция на пътната инфраструктура до обекта, за да може през 2015 г. той вече да работи; съкратени срокове за административно обслужване и индивидуално административно обслужване. Ангажимент да бъде оказана необходимата помощ пое министърът на икономиката Драгомир Стойнев, който връчи на компанията сертификат за инвеститор клас "А". Стойнев посочи, че пристанищата имат ключова роля за икономическия растеж, защото през тях се обработва и преминава над 60 на сто от износа и вноса. Обещание за пълно съдействие на инвеститорите обеща и кметът на Силистра Юлиян Найденов, който изрази увереност, че проекти като този ще раздвижат икономиката в региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.