1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Едуард Стойчев: Покупателната способност на българина се повишава

Едуард Стойчев: Покупателната способност на българина се повишава

По стоковите борси и тържища няма паника и цените са спокойни

По стоковите борси и тържища няма паника и цените са спокойни, индексите - също. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев в сутрешния блок на ТВ7.

По думите на експерта, в резултат от натрупването на няколко фактора - увеличената цена на тока, газа, високата стойност на долара, се очаква цените на някои от продуктите да се увеличат. „Но аз смятам, че това ще бъде само при определени продукти и временно, т.е. пазарът отново ще си каже думата и ще се намери равновесната цена", обясни Стойчев.

Стойчев допълни, че буквално за един ден цената на зърното е скочила от 360 на 400 лева за тон, но пазарните цени ще се саморегулират в следващите седмици, когато се очаква главните производители - Русия и Украйна, да пуснат своята продукция.

Той коментира и проблемите на родните производители на плодове и зеленчуци. „Няма стабилна икономика, която разчита само на внос. Докато нашето собствено производство не се върне на нивата от близкото минало, нещата ще вървят така както е в момента - ще отскачаме от криза в криза", категоричен бе той, но допълни, че държавната политика се движи в правилната посока по отношение на субсидиите в различните сектори.

По думите на председателя на ДКСБТ, покупателната способност на българина започва да се повишава напоследък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.