1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК очаква цените на аграрните продукти да останат високи

ЕК очаква цените на аграрните продукти да останат високи

Eкспертите аргументират своите предвиждания най-вече с несигурността

През 2022-а Европейският съюз ще прибере по-слаба зърнена реколта, отколкото миналата година, но ще има по-голямо количество маслодайни култури. В същото време цените на аграрните продукти ще продължат да се покачват, очаква Комисията в Брюксел в най-новата си краткосрочна прогноза.
 
Експертите аргументират своите предвиждания най-вече с несигурността, предизвикана от продължаващата война в Украйна, както и с все така високите цени на енергията. Неясна е и бъдещата политика относно доставките и потреблението на петрол и газ. Затова се очаква и покачване на цените на аграрните продукти, като основните причини са поскъпналите електричество, транспорт, отопление и охлаждане, както и торовете. Освен това сушата ще намали добивите, както от нивите, така и от зелените площи.
 
Според прогнозата от зърнените култури се очакват 286,4 милиона тона, което е с 2,5 % по-малко, отколкото през миналата година. Най-големият спад е при меката пшеница, от която ще бъдат ожънати 125 милиона тона, или 4 на сто под количеството от 2021-а. Минус 1,4 % до 71,7 милиона тона се очаква от сладката царевица, докато при ечемика ще има увеличение с 0,4 на сто до 52,2 милиона тона. За маслодайните култури се посочват малко над 32 милиона тона, т.е. близо 7% повече, отколкото през миналата година.
 
Тази добра реколта до голяма степен ще компенсира намаления внос от Украйна, смятат от Комисията. От рапицата тя очаква ръст с 5 на сто до около 18 милиона тона, а при слънчогледа ще бъдат достигнати рекордните 11,1 милиона тона, т.е. почти 8% повече. Най-голям скок – 14,8 на сто – ще има при соята, от която ще бъдат прибрани 3 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.