1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК подготвя списък със стоки от САЩ, които ще бъдат облагани с по-високо вносно мито

ЕК подготвя списък със стоки от САЩ, които ще бъдат облагани с по-високо вносно мито

Мярката е в отговор на политиката на Тръмп

Европейската комисия подготвя списък със стоки от Съединените щати, които ще бъдат облагани с по-високо вносно мито. Мярката е в отговор на политиката на Тръмп, който смята да наложи по-високи мита за европейски стомана и алуминий.

В момента Европейската комисия съгласува списъка със страните-членки, съобщи комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом. Списъкът ще отговаря на изискванията на Световната търговска организация.

Брюксел трябва да върне балансиран отговор на заплахата на американския президент, категорична е Малмстрьом. "Предвидените от Вашингтон наказателни мита за стомана са защитна мярка за американските производители, но не могат да се обяснят с националната сигурност на Съединените щати, както изтъква Тръмп", подчерта комисарят. Малмстрьом смята, че Вашингтон нарушава международното търговско право и затова Европейският съюз може да отвърне, налагайки реципрочни санкции, които да компенсират загубите.

В същото време американският президент се оплака, че европейците искали да усложнят търговията със Съединените щати. След като Брюксел заплаши, че ще отговори с наказателни мита за американски стоки, Тръмп разшири своя списък и добави европейски автомобили. По време на срещата си с шведския министър-председател Стефан Льовен в Белия дом, Тръмп подчерта, че не се страхува от търговска война с Европа, въпреки предупрежденията от страна на американската индустрия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.