1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК прогнозира рекорден износ на зехтин

ЕК прогнозира рекорден износ на зехтин

Наблюдава се нарастване на производството в Испания

Износът на зехтин от Европейският съюз може да достигне рекордни нива. Причината  - увеличено производство и засилено търсене на световните пазари. Специалисти прогнозрат и по-голямо производството на зърно в Общността.

През сезон 2018/19-та производството на маслиново масло в Европейския съюз ще се увеличи с близо 3 процента, смятат експертите в Брюксел. Това се дължи най-вече на нарасналото производство в Испания, което може да достигне 1,7 милиона тона, второто най-голямо количество от 2003 година насам. В същото време търсенето на зехтин на световните пазари расте, а държавите-производителки извън Съюза намаляват предлагането. Така Европа може да увеличи износа с 11 на сто до рекордните 625 хиляди тона.

След слабата зърнена реколта от миналата година, в резултат на сушата, през тази тя ще се върне на предишните си нива, прогнозират от Европейската комисия. Очакванията са за общо 307,5 милиона тона, докато през 2018-та бяха прибрани едва 290,5 милиона тона. Ще има и ръст на площите, засети със зърнени култури. За предстоящата кампания са предвидени 55,8 милиона хектара.

Що се отнася до сектора на млякото и млечните продукти, очакванията са производството на мляко да нарасне с 0,7 процента през тази година до прогнозните 167,3 милиона тона в сравнение със 166,4 милиона тона година по-рано. Най-често консумираният млечен продукт в Европейския съюз остава сиренето, а очакванията са потреблението да нарасне с около 1 на сто. В резултат ще има и увеличение на производството с 0,8 процента до 10 хиляди и 700 тона.

Неблагоприятните метеорологични условия през 2018-та свиха производството на захар и за сезона се прогнозира количество от 17,6 милиона тона, или със 17 процента по-малко в сравнение с предишната стопанска година. Очаква се това намаление да допринесе за значителен спад на износа на захар.

Пак заради лошото време през 2018 година имаше ръст на производството на говеждо месо вследствие на липсата на свежи фуражи. Поголовието в европейските стопанства е намаляло с 1,3 процента, прогнозата е тази година производството на говеждо месо да падне до 8 милиона тона.

За сметка на това ще има увеличение от 2 процента при производството на пилешко, основно заради нарасналото търсене в глобален мащаб и добрите изкупни цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.