1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава тенденцията за понижение на средната цена на едро на брашно тип „500”

Продължава тенденцията за понижение на средната цена на едро на брашно тип „500”

Най-ниски са цените в Добрич, а най-високи в Благоевград и Кюстендил

Тенденцията за понижение на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната продължи и през последната седмица - с 2,1% или с 0,02 лв./кг съобщават от Министерство на земеделието и храните. По области, цените на едро варират от 0,66 лв./кг (Враца) до 1,07 лв./кг (Пловдив). През периода брашното се търгува на по-ниски цени в преобладаващата част от областните центрове, като най-сериозно понижение на стойностите се регистрира в Бургас, Плевен и София (0,07 лв./кг), Благоевград и Русе (0,06 лв./кг). Незначително нарастване на ценовите нива се наблюдава в три области (Велико Търново, Пазарджик и Пловдив), в рамките от 0,01 до 0,02 лв./кг.

Сходна е ситуацията и при търговията с брашно в магазинната мрежа. Както при големите търговски вериги (ГТВ), така и при другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната на брашното на дребно се понижава.

По области, цените на брашно в ГТВ се движат в интервала от 0,92 лв./кг до 1,23 лв./кг, като най-ниски са стойностите в Добрич, а най-високи в Благоевград и Кюстендил. Низходящо изменение се наблюдава в четири области (Варна, Видин, Враца и Добрич), като най-сериозно понижение се регистрира във Варна – 17,5% или 0,20 лв./кг. Незначително поскъпване, в границите от 0,01 до 0,03 лв./кг, се отчита в областите Перник и София.

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в ДТО е по-ниска с 0,02 лв./кг, спрямо предходната седмица. По области, брашното се търгува в ценовия диапазон от 1,00 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,28 лв./кг (Благоевград и Кюстендил).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.