1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК ще следи цените на храните

ЕК ще следи цените на храните

Днес комисията представя „инструмент за наблюдение”

Европейската комисия засилва контрола на цените на хранителните стоки, съобщава „Велт Онлайн". Потребителите печелят досега твърде малко от падащите цени на суровините. Брюксел иска да внимава и следи точно за развитието на цените при определни продукти - например мляко и сирене, и да се намесва при нередности. Днес Комисията представя „инструмент за наблюдение на цените на хранителните стоки". С помощта на данните от страните-члнеки на ЕС Брюксел иска да получи преглед на развитието на цените.

Същевременно при определени продукти, например мляко, сирене или свинско месо, трябва точно да се наблюдава веригата от суровината до потребителската цена. В своя документ Комисията критикува това, че крайните потребители не печелят подобаващо от падащите цени на пазара за суровини. Отчасти дори обратно на тенденцията производителните цени се били покачили. Брюксел посочва, че хранителните стоки представляват средно 16% от домакинските разходи в ЕС. Особено по време на криза нивото на цените придобивало специално значение.

ЕК критикува освен това, че в страните-членки има драстични разлики в цените за едни и същи стоки. Според проучването това се отнася например за минералната вода, белия хляб, яйцата и сладоледа. Тази фрагментарност противоречи на принципите на вътрешния пазар, се казва в документа. С оглед на прозрачността във веригата на хранителните стоки ЕК ще представи предложения, които ще задължат определени търговци да представят доклади. На тази основа трябва да е разрешено на националните регулиращи органи да противодействат на „неуместните силни ценови движения".

Брюксел иска да сложи ръка и на финансовия пазар на аграрния сектор. Така трябва да се разширят задълженията за прозрачност и отчетност и при деривати при аграрните материали.

В проучването ЕК се оплаква, че „освен картелното образуване и образуването на продажбени цени" възпрепятства конкуренцията. Към това спадала нарастващата употреба на собствени марки, общи споразумения за продажби, сдружения за покупки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.