1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК вдигна забраната за търговия със свинско месо от България

ЕК вдигна забраната за търговия със свинско месо от България

Решението отменя наложените ограничения, взети с Решение 2006/805/ЕС от 24 ноември 2006 г. на ЕК

Вчера Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните към Европейската комисия в Брюксел взе решение да бъде вдигната забраната за търговия със страните членки и износ за трети страни на свинско месо, с произход от България, съобщи доц. Жеко Байчев, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

С това Решение се дава възможност на предприятията, одобрени за търговия със страните членки на ЕС, да извършват вътреобщностна търговия и износ за трети страни със свинско месо и месни продукти с произход от цялата територия на Република България, с изключение на такива от свине, отглеждани в дворовете за собствена консумация.

Решението е във връзка с препоръките на мисия на експерти от офиса по храните и ветеринарните въпроси към Генерална Дирекция САНКО, проведена от 16 до 26 юни 2008 г. в България за оценка на ситуацията с болестта класическа чума по свинете (КСЧ) и изпълнението на програмата за контрол и ерадикация.

Главната констатация на екипа на мисията е, че НВМС е показала значителен напредък по отношение контрола и ерадикация на вируса на КЧС. Системата за клинични прегледи и активен надзор работи добре и в случай на възникване на огнище то би било открито незабавно. Предприетите мерки в огнището на КЧС в с. Трекляно са бързи и адекватни и НВМС е показала възможности за бързо справяне при поява на болестта. Ветеринарните лекари са добре обучени, притежават опит, разполагат с необходимите инструкции за работа и изпълняват програмата за контрол и ерадикация на КЧС. По отношение на надзора на болестта при дивите свине системата също работи добре, като България трябва да продължи ваксинацията на дивите свине и надзора по изпълнението и ефекта от тази ваксинация.

Решението от вчера отменя наложените ограничения, взети с Решение 2006/805/ЕС от 24 ноември 2006 г. на Европейската комисия, с които тя забрани търговията с живи свине и продукти от тях, които не са претърпели термична преработка, гарантираща обезвреждането на вируса на класическата чума по свинете. С Решение 2007/631/ЕС срокът на прилагане на тази забрана бе удължен до 31 юли 2008 г.

От 2006 г. Националната ветеринарномедицинска служба на България изпълнява програма за контрол и ерадикация на тази болест, която е одобрена и се съфинансира от Генерална Дирекция САНКО на Европейската комисия. Програмата е с продължителност до края на 2008 г. Програмата съдържа: идентификация на свинете, създаване на електронна база данни за осъществяване на ефективен контрол върху движението; пасивен надзор, който се основава на изпращане на проби от умрели домашни, източнобалкански и диви свине за изследване за КЧС; активен надзор, който включва периодични клинични прегледи и изпращане на серологични и тъканни проби за откриване на вируса на КЧС от домашни, източнобалкански и диви свине; попълване на електронни чек листове при извършване на клиничните прегледи и въвеждането им в електронна база данни; извършване на орална ваксинация при диви свине.

Във връзка с проведена успоредно втора мисия на ЕК на територията на страната по обезвреждане на странични животински продукти (СЖП), непредназначени за човешка консумация, съгласно Регламент 1774/2002, от НВМС информират за следните резултати:

По време на мисията инспекторите на Европейската комисия проведоха срещи с експерти на национално равнище – в ЦУ на НВМС и с експерти на регионално равнище – в няколко районни ветеринарномедицински служби. На тези срещи е бил разискван контролът, който се осъществява от официалните ветеринарни лекари на всички етапи от събирането и транспортирането до оползотворяването и обезвреждането на страничните животински продукти и продуктите, получени след тяхната преработка. По време на мисията са били посетени и няколко предприятия – събирателен център за СЖП, кланица за едри и дребни преживни животни и свине, млекопреработвателно предприятие, склад на едро за замразени меса, предприятия за преработка на СЖП. В посетените предприятия са се провели срещи с техните собственици и персонала, отговарящ за СЖП, както и служители на съответната РВМС, осъществяващи официалния ветеринарен контрол по отношение на СЖП. Като цяло оценката на мисията е положителна, като се наблюдава значителен напредък в България по отношение на официалния ветеринарен контрол, съгласно изискванията на Регламент 1774/2002 и общият извод е, че България изпълнява ангажиментите си по обезвреждане на СЖП, съгласно изискванията на този регламент.

 

Като положително е било оценено решението на проблема с изгарянето на месокостното брашно в момента и в перспектива. Положително е прието и създаването на събирателен център за СЖП, както и налагането на финансови санкции на собственици на животни, които не са уведомили за умрели животни и предаването им на екарисаж. Мисията е установила добра комуникация между ЦУ на НВМС и РВМС, касаеща свеждане на информация от национално на регионално равнище (в това число и с приетите промени в законодателството, създаденото ново законодателство, както и даваните инструкции и заповеди от НВМС). Мисията е оценила високо и положените усилия за обучение на официалните ветеринарни лекари, както и напредъка във въвеждането на НАССР системите в предприятията и водената добра документация от официалните ветеринарни лекари, както и оценката на контрола, който те осъществяват в предприятията на едно високо ниво.

Мисията е отправила и няколко препоръки за изготвяне и изпращане на график за изгарянето на останалите стари количества месокостно брашно и осигуряването на събирателни центрове за умрели животни и храни с изтекъл срок на годност, както и да бъде уеднаквен в цялата страна образеца на търговски документ, с който се изпращат страничните животински продукти и се оптимизира решението за унищожаването на СЖП от млечен произход, като се вземат предвид изискванията и на екологичното и на ветеринарното законодателство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.