1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Екофол АД и Агрополихим АД стартират стратегическо партньорство в сферата на специализираните гранулирани торове

Екофол АД и Агрополихим АД стартират стратегическо партньорство в сферата на специализираните гранулирани торове

За първи път в новата история на агробизнеса в България две от водещите компании обединяват усилията си в координирана дейност, включваща разработките, производството и продажбите на специализирани гранулирани торове със защита от загуби с високата цел да осигурят бързото и ефективно развитие на новите технологии в бранша.

Общите цели на партньорството са:

  • Подобрен и ускорен достъп на земеделците до серии иновативни торови продукти.
  • Значително по-висока ефикасност, рентабилност и екологичност на почвеното хранене.

Екофол АД и Агрополихим АД са изявени лидери на пазарите на листни и гранулирани торове в България и региона. Партньорството на двете компании стартира от сезон Есен 2022 и се основава на общите планове за развитие на пазара на специализирани гранулирани торове с водещ екслузивен проект -  инхибиран карбамид с двойна защита от загуби. Стратегическото партньорство ще обедини професионализма в производството с агрономическите и търговски знания за пазара, допълнено от знанията за бъдещо развитие на агро-технологиите. Компаниите очакват още по-ускорено търсене и употреба на инхибиран карбамид в близко бъдеще, породено от една страна от навлизането на Европейски регулации за опазване на околната среда, но най-вече от доказаната висока ефективност и рентабилност на тази категория продукти в сравнение с познатите стандартните азотни торове.

Опитът в България и Румъния до момента показва недвусмислено водещото място на това ново поколение торови продукти от гледна точка рентабилност и ефективност на употреба като двете компании считат, че колкото по-бързо се развият тези нови технологии за торене, толкова по-добре подготвени ще бъдат земеделците в региона за предизвикателствата на климатичните промени и динамиката на пазара.

В рамките на партньорството, производството на инхибиран карбамид ще се извършва на територията на Агрополихим АД в гр. Девня, където има необходимият професионален опит и инфраструктура за мащабно навлизане не само в България, но и в държавите от региона на Югоизточна Европа.

Друга нова категория за бъдещо развитие са Фосфорни торове със защита от фиксация при ниска и висока киселинност на почвата или други неблагоприятни почвени условия, където високите цени на фосфати на световните пазари налагат преосмисляне на традиционните технологии за торене в посока по-пълноценна и ефективна употреба на активното вещество.

Не на последно място, компаниите виждат все по-реалното бъдеще на тези нови технологии и от факта, че те значително намаляват логистичните разходи за снабдяване и доставки до полето, както и вложения човешки труд поради възможността за до 20-25% по-ниски норми на торене в сравнение с аналогичните конвенционални торове.

Бъдещето е днес! Агрополихим АД и Екофол АД заедно са част от него!

 

Екофол АД  има дългогодишни традиции и е лидер в производството на специализирани листни торове. Екофол е най-големия производител на листни торове на Балканите. От основаването си през 1989 година, компанията въвежда нови технологии в храненето на всички основни култури - зърнени, маслодайни, технически, зеленчуци, плодови дръвчета и лозя. Към 2022 година в Екофол работят над 110 човека, разпределени в производствените и складови бази на компанията в Търговище и Русе. Търговските екипи работят активно за увеличение на пазарите в България, Румъния, Унгария и други.

 

Агрополихим АД е водещ производител на азотни, фосфорни и комбинирани торове в помощ на новаторското земеделие. Компанията е учредена през 1974 година и e лидер в производството на азотни торове в Югоизточна Европа и на фосфорни торове на Балканите. Към 2022 година в дружеството работят над 1 000 човека. Производствената база на компанията се намира в Индустриалната зона на град Девня и има пряк достъп до пристанище Варна-Запад и националната железопътна мрежа. Агрополихим АД има износ за над 15 страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.