1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Електрическа централа във Видин ще произвежда ток от олио

Електрическа централа във Видин ще произвежда ток от олио

Цената на тока, която иска централата, обаче е около 10 пъти по-висока от тази на ТЕЦ "Марица-изток 2" и 2.5 пъти по-висока от крайната цена на тока

 

0.35 лв. за всеки киловатчас произведена електроенергия иска от НЕК нова електрическа централа, която ще работи на олио. Това стана ясно вчера на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която разгледа искането за лиценз от "Еко Био Фюелс Индъстри".
Проектът предвижда изграждане на електрическа централа във Видин, която годишно ще се нуждае от 180 млн. тона растително масло - от рапица, палмово и слънчогледово. Инвестицията е на стойност 130 млн. евро.
Цената на тока, която иска централата, обаче е около 10 пъти по-висока от тази на ТЕЦ "Марица-изток 2" и 2.5 пъти по-висока от крайната цена на тока. Председателят на комисията Константин Шушулов коментира вчера, че законът се отнася само за възобновяеми или алтернативни източници - от биомаса и от индустриални и битови отпадъци, но не и от растителни масла.
"Еко Био Фюелс Индъстри" има сертификат за инвеститор първи клас и е на практика първият подобен проект у нас. Производството на земеделски култури за енергия напоследък търпи критики в целия свят, тъй като биогоривата трудно решават екологичните проблеми, а в същото време повлякоха поскъпването на основни хранителни продукти.

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.